„Én kis kertet kerteltem” – II. Nagyszékely legszebb kertje verseny eredményei, 2016

Már második alkalommal került megrendezésre a „Nagyszékely legszebb kertje” verseny.

A saját kiskertben termelt és nevelt zöldség, gyümölcs, virág mindig másmilyen, mint a bolti. Ha a saját kertünkből kerül valami az asztalunkra, arról elmondhatjuk, hogy tudjuk, mit eszünk. A földdel való munkálkodás szükséges és áldásos az ember számára, pótolhatatlan élményt jelent a végeredmény érzése és ízlelése. A kertészkedés jó hatással van testünkre és a lelkünkre is. Szeretnénk ezzel a versennyel megőrizni ennek fontosságát, és megbecsülni itt Nagyszékelyben a kertművelőket.

Örömmel fogadtuk idén az újabb jelentkezőket! Jó volt tapasztalni, hogy a tavalyi jelentkezők közül többen ismét támogatták indulásukkal az általunk kitűzött célt. Az értékelés szempontjai a tavalyival megegyezőek voltak. (Lásd a 2015-ös kertverseny oldalán.)

A zsűri tagjai Fürész Nóra falugazdász (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), Pere László kertész, Turula Sándorné és Hargita Péterné voltak. Kertbejárás és értékelés három alkalommal is volt, egyszer-egyszer júniusban, júliusban és augusztusban. Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás 2016. október 1-én Nagyszékely központjában volt, a szüreti felvonulás előtt. A zsűri elnöke szóban is értékelte a kerteket, és kihirdette a verseny eredményeit.

Virágoskert kategória eredményei

I. Pintérné Kovács Edit (172 pont)
II. Mireider Mihályné (159 pont)
III. Csépai Györgyné és Kapitány Hilda (158 pont)

„Érdemes külön kiemelni, hogy Csépai Györgyné Edit virágoskertje milyen színes, színkombinációkban gazdag, esztétikus kert. Kapitány Hildánál rengeteg a gyógynövény, nála van a legtöbb madáretető és odú, így az övé a leginkább madárbarát kert. Mireiderné Erzsikénél különleges szép virágok vannak. például az angyaltrombita, a fehérliliom, számos rózsafajta, kreatív,fából készült virágtartók. Pintérné Kovács Editnél nagyon nagy területen gondozott virágoskertet találtunk, rengeteg gyógynövénnyel és virágfajtával, szintén számos kreatív, ötletes megoldással.”

Fürész Nóra zsűrielnök szóbeli értékeléséből

Virágoskert kategória, 2016 – kertbejárások képei

 

Vegyeskert kategória eredményei

I. Csépai Györgyné (195 pont)
II. Knoch András (193 pont)
III. Pintérné Kovács Edit (189 pont)

„Külön kiemelném, hogy Pintérné Kovács Edit, mint tudatos biogazdálkodó, különböző védőnövényekkel körbeültette a szépen gondozott vegyeskertjét a kártevők ellen. Knoch András kertje is folyamatosan gondozott, zöldségfélékben gazdag, nagy figyelmet fordít a vetésforgóra és a másodvetésekre, és dicsérendő, hogy ezt a kb. 500 m2-es veteményesét 80 évesen egyedül gondozza ilyen példaértékű módon. Csépai Györgyné Edit vegyeskertje is igen méretes, ebből adódóan szintén nagy munkát igényel, de egy nagyon szép veteményest láttunk, tulajdonképpen nála volt a legtöbbféle és -fajta zöldség, főleg paradicsomból volt nagy fajtagazdagság, és külön kiemelnénk a gyönyörű, hatalmas paprikáit, amelyeket a vásárlásra buzdító növénykatalógusok lapjain lehetne mutogatni.”

Fürész Nóra zsűrielnök szóbeli értékeléséből

Köszönjük a versenydíjakat: a szép cserepes növényeket a felsőnyéki Pere Kertészetnek; a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány kiadásában megjelent Gyümölcsész füzeteket Bocsó Renátának; a Nagyszékelyi Magbanknak a virág- és zöldségmagokat, melyeket Fehér Gyuláné készített össze; a Nagyszékely Községi Önkormányzatnak a vásárlási utalványokat, amelyeket a kertversenyben résztvevők önkormányzati termékekre válthatnak be 2017. június 30-ig; a kertészeti könyveket, a madárodúkat, az alkotós füzeteket és a permetezési naplókat Fürész Nórának!

Reméljük, hogy a fotók alapján újabb kertművelők kapnak kedvet a versenyen való induláshoz, és egyre több nagyszékelyi kert lesz tele gyönyörű virágokkal, ízletes zöldségekkel és zamatos gyümölcsökkel!

Vegyes kert kategória, 2016 – kertbejárások képei

Hargita Péterné, szervező