„Én kis kertet kerteltem” – Nagyszékely legszebb kertje verseny eredményei, 2015

Az idén májusban meghirdetett Nagyszékely legszebb kertje verseny eredményhirdetése és díjkiosztása 2015. szeptember 26-án a kultúrházban volt.

Ezúton köszönjük a 8 induló versenyző bátorságát, hogy merték megméretni magukat. Mindenkinek nagyon szép volt a kertje, de az alábbi szempontok alapján mégis különbséget kellett tenni közöttük.

Virágoskerteknél több szempontot is pontoztunk. Fajtagazdagság, gondozottság, esztétikum. A növények hibridek vagy újravethetők? Vetőmagot gyűjt-e, palántákat nevel-e? Van-e fűszer- vagy gyógynövény a kertben? Komposztál-e? Madárbarát-e a kert, van-e madáretető vagy odú? Van-e a kertben ötletes, egyedi megoldás? Hány fő gondozza a kertet? Vízgyűjtés, vízmegőrző művelés van-e?

Virágoskert kategória eredményei

I. Závodi Józsefné (139 pont)
II. Mireider Mihályné és Kapitány Hilda (125 pont)

Különdíjat kapott Szeder Anikó, a többiek hagyományos kertjével nem összehasonlítható, de nagyon szépen művelt kertjéért.

Néhány kertet külön is kiemelnék. Závodiné Marika kertjében nagyon sok szép egyedi megoldás van, mint virágokkal feldíszített lőcsös szekér és falikút, gyógynövények. Mireiderné Erzsikénél különleges szép virágok, angyaltrombita és murvafürt (bugásvilla). Kapitány Hildánál háromféle zsálya is van, nagyon sok fajta nárcisz, tulipán, babér stb. Nála van a legtöbb madáretető és odú, emiatt az ő kertje a legmadárbarátabb. Szeder Anikónál spirálformára nyírt tuják, sokfajta leander, és a két értékelés között is kialakított egy szép területet a háza mögött új sziklakerttel, betelepített növényekkel.

Virágoskert kategória, 2015 – kertbejárások képei

 

Vegyeskert kategóriában a fenti szempontok mellet értékeltük még, hogy alkalmaznak-e vetésforgót? Van-e másod- illetve harmadvetés? Permetezés van-e, és ha igen, vezet-e permetezési naplót?

Vegyeskert kategória eredményei

I. Knoch András (147 pont)
II. Brandner Károly (143 pont)
III. Kérges Józsefné (137 pont)
IV. Pere Mária (114 pont)

Knoch András nagy területen gazdálkodik egyedül, sok fajta növény van, komoly mennyiségben. Másodvetése van, kísérletezik új megoldásokkal. Brandner Károlynak különleges dél-amerikai növényei is vannak, mint a batáta és a yacon. Növénytársításokat és védőnövényeket alkalmaz, esővizet összegyűjti a kukorica góré tetőzetéről köbméteres tartályokba locsolóvíznek. Kérgesné Jutka kertjében is van másodvetés, és gyönyörű virágok szegélyezik a kertjét. Saját palántát is nevel, és magokat fog. Pere Marika a legfiatalabb versenyző, egyedül műveli szép virágoskertjét és két szinten is a sok zöldséget, kisgyerekek mellett. Jó nagy komposztálója van és szép zöldségei. Külön is gratulálunk neki.

A zsűri tagjai Fürész Nóra falugazdász (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), dr. Czúcz Bálint kertészmérnök, Turula Sándorné és Hargita Péterné voltak. Köszönjük, hogy támogatták és a segítették a versenyt. Köszönjük a jutalmakat is Fürész Nórának, a Két Torony Nagyszékelyi Faluegyletnek, a Magház (civil hálózat a mezőgazdasági sokféleségért) helyi csapatának (a Juhász családnak és Fehér Juditnak) és az önkormányzatnak.

Látogassuk meg Nagyszékelyben a szép kerteket és szemléljük meg közelebbről is őket.

Vegyes kert kategória, 2015 – kertbejárások képei

Hargita Péterné